28 května 2020

Jak se žije s gurmánkou - kapitola 4. - Jídlo ze školky

 



Repertoir ženy, gurmánky, byste na první pohled viděli značně zkresleně, věřte mi. Jistě si představujete, že máme doma k nedělnímu obědu fialovou kostičku třesoucí se strachem nebo konzistencí ze strany na stranu v rytmu virtuózního swingu, s každým nakloněním hrozící padnout do cákance omáčky z exotického ovoce, kdy cákanec opravdu neznamená talíř plný omáčky, ale šmouhu na talíři, jako když zakopne miniaturní klaun v manéži a nohou, omočenou v barvě manga, smýknul po podlaze.

 

My když s mojí gurmánkou doma sníme, co zas sníme, přicházejí na přetřes spíš řízky v trojobalu než fillety mignon, polévka z brambor s houbami nežli krevetová bisque a koláč s tvarohem mívá navrch nad pestéis de nata. Tohle je důležité, abyste si zapamatovali. Gurmán nerovná se snob a extravagance není totéž co nápaditost. A já, ať už jsem kdo jsem, a nejsem, kdo nejsem, vnímám gurmánství jako jemnou schopnost vynalézavosti, improvizace, využívání zkušeností a kombinování chutí víc než jako umění šokovat obecenstvo barvou, konzistencí, chutí nebo kombinacemi.

   A jednou mě ta moje gurmánka úplně odrovnala, když řekla: „A stejně jsou nejlepší ty jídla, co jsme měli ve školce. Říkám jí „počkej, jak to?“ „No normálně.“ Taky byste čekali něco, co zní francouzsky a ona si řekne „jako ve školce“. „No vono to máš tak. Když jsme byli ve školce, paní učitelky byly ty starý paní, co vařily z vývaru, maggi buď nebylo, nebo ho daly na stůl jen učitelkám, maso bylo maso a banán měl chuť banánu.“ Představím si ty babči ve školce a nutí mě to se zamýšlet a přehodnocovat. Takže to by potom gurmánství znamenalo ze strany kuchaře především poctivost při výběru surovin, dodržování receptů a stanovených postupů, nezastavitelnou sílu jednoduchosti a krásy jídla servírovaného s láskou.

 

   Možná má ta moje gurmánka pravdu. Dneska už se všechno překombinovává a ani žaludek ani oči ani chuťové pohárky už na to nejsou zvědavé. Co se týká jídel ze školky, dvojnásobně mi drahá polovička jednoho dne vyrazila dech, když vesele prohlásila: „uvařila jsem ti mlíkovku!“. První vyražení dechu způsobilo ono prohlášení, mlíkovku mohly už tenkrát pozřít maximálně tak tři procenta dětí a jedno procento dospělých. Druhá ztráta dechu přišla společně s talířem na stole, bylo to skvostné. Krémová mlíkovka s medvědím česnekem a Jobovými slzami hřála a překvapovala s každou zákrutou chuti. Máslo, medvědí česnek, a nakonec pro lidi, kterým například chutnají kroupy a podobné plavající dobroty, slzovka obecná, někdy označována jako Jobovy slzy, čínsky Yi yi ren a japonsky Hatomugi. To abyste se taky vzdělali. Je skvělá. Slzovka i ta polévka. I ta gurmánka.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuju za komentář

Autorské čtení v Le Consulat 12. června 2025

  "Nikdy nebudu číst před lidma! Je to naprosto idiotský. Když si budou chtít něco ode mě přečíst, přečtou si to sami."  No a takh...