22 května 2020

Jak se žije s gurmánkou - kapitola 3. - Blog

 


 


 Říká se, že doba je zlá, ale já myslím, že některé vymoženosti elektronického pokroku nám rozhodně prospěly. Kupříkladu taková hospodyňka minulého století kdyby chtěla uchovat všechny své recepty na jednom místě, s obrázky, doprovodnými texty a ještě chtěla bavit posluchače a diváky, musela by obrázky svých laskomin rozvěsit po plotě vlastního hospodářství, čímž by zakryla výhled na mrkve, pažitku i cibulové natě, postřehy by pak halasně vykřikovala na návsi či u táborových ohňů a diváci by takovou hospodyňku – novinářku nejspíš nechali zmizet někde v lese pod jehličím. To dnes máme jinačí možnosti.

   Žena, gurmánka, odskočí mezi coq au vine, telecím brzlíkem a redukováním demi-glace k monitoru počítače, přihlásí se a už je ve svém literárním biografu. Hned zkraje nahodí fotku, jak probíhala příprava, pak to popíše, lidstvo receptů chtivé ocení dramatické shánění nedostupných surovin, druhá fotka třeba krvácejícího prstu, popis, jak že se to stalo, záběry z nemocnice, ne, to už přeháním. Je pravda, že člověk v hlavě všechno neunese. Že když budete chtít zopakovat paštiku, přesně tu, kterou jste na podesáté vyladili k dokonalosti, že je vážně dobré mít všechno někde pohromadě zaznamenáno. I s těmi obtížemi při obíhání tržnic, s nakrojenými prsty a s fotkami, z kterých z rozpáleného srnčího hřbetu voní nejdomáčtější ze všech paštik na světě. Správná fotka totiž voní. Rumovou trestí kolem vánočního stolu, špalíčky špeku prskajícími nadšením, že už je vyndáváme z trouby. 

  Když pak gurmánka sedí s nohami na stole a zaslouženě odfukuje po nabitém dni a spolu prohlížíme kulinářská dobrodružství vetknutá do šablonek virtuálního světa za počítačem, vzpomenu si pak vždycky na ty hospodyňky zakopané v temných lesích a projevuju vděčnost za to něco z mála dnešní doby, co zaslouží aspoň mírný potlesk. Ne ale upřímně, když nad tím teď přemýšlím, mám já vlastně dvojí štěstí. Každé nahlédnutí mezi stránky blogu mojí bohyně mi znovu vrací zážitky, jež jsem třeba loni v květnu měl to štěstí mít nad zmiňovaným kokrháčem na víně. Díky blogu a fotkám nakrojených prstů můžete i vy prožít aspoň polovinu z toho, co zažívám já. Je to pýcha, co teď prožívám? Já vím, měl bych se stydět. Pisálek chechtá se potutelně mezi prsty.

 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuju za komentář

Autorské čtení v Le Consulat 12. června 2025

  "Nikdy nebudu číst před lidma! Je to naprosto idiotský. Když si budou chtít něco ode mě přečíst, přečtou si to sami."  No a takh...