21 května 2020

Jak se žije s gurmánkou - kapitola 2. - To se nedá jíst!


 

   Tohle jste už dozajista taky viděli, třeba ve filmu. Zhnusený malíř, mistr štětce, dívá se na skvost, který má před sebou, který z hloubek nicoty vytáhl umem a vášní na povrch plátna. Dívá se na to, za co by mu zástupy babralů trhaly ruce a prodejci ze zlatem obložených galerií líbali bosé nohy a on?

S bolestným úšklebkem ve tváři zírá na tu hrůzu před sebou, skoro se mu zvedá žaludek. Jak někdo, proboha, mohl vytvořit něco takového, takový hnus! Leze ze štaflí, trhá rozezlenou rukou mistrovské dílo a škrtá tak svůj další zápis do síně slávy lidských dějin. Stejně tak moje gurmánka.

   Naštěstí při tom neleze po štaflích, ale jinak je to totéž v bledě zelené. „No to je strašný!“ Pohodí na stůl něco, z čeho by si na zadek sedli minimálně v půlce lepších hospod v okolí. Mistička se zakomíhá a nespadne se stolu. Vypadá to dobře, ale bojím se to říct. Kdo jsem, že bych měl pronášet taková hodnocení. Kdo jsem, že bych se hádal s NÍ. Špitnu s mírnou dávkou sebevědomí „vždyť to vypadá dobře“. „Jo jenom dobře?! Vidíš!“ „To ale nemá vypadat dobře, to má vypadat výborně! A navíc jsem to přesolila.“ Ochutnávám. Je to boží. Neřeknu to nahlas. „No co, hnusný, že jo?“ Zavrtím hlavou, „mně to dost chutná“. „No to je jasný, ty bys sněd všecko.“. V podstatě má pravdu, ale to se nevylučuje, ne? Že bych byl schopen sníst i břečku přece neznamená, že tohle břečka je. Ošklíbá se, evidentně s mnou nevyřčeným názorem nesouhlasí, odnáší mističku a zkouší s tím něco udělat.

   Další kroky stav problému jenom zhorší a tam už musím souhlasit, teď už se to nedá jíst. „Vyhodila jsem spoustu skvělejch surovin kvůli takovýhle …“. Mám trochu hlad a původní obsah smutné mističky bych si dal dost rád, jenže ten už teď neexistuje. Nová varianta obsahu mističky už ale není vlivem zoufalých zásahů jenom překombinovaná hrůza, už to není ani břečka v původním přehnaném významu toho slova, teď už je to břečka s uměleckými sklony, a to se fakt nedá. „Nejradši bych to hodila z okna!“ zuří bohyně a chvilku to vypadá, že dole na dvoře bude za pár vteřin skučet mistička třípatrového doletu. Kydne to do koše a vyndá párky. „Jestli budou smrdět jak ty párky minule, tak se neznám“. Nejen kvůli párkům se modlím za stav střívkaté uzeniny a chystám hořčici a křen na stůl. Párky nakonec ujdou a situace je zažehnána.

   Máte pocit, že tohle se přece jednou vydržet dá? Výměnou za každodenní laskominy neobvyklého charakteru? Máte částečnou pravdu. Výměna tady skutečně je, ale není pravda, že by se tahle situace opakovala příliš řídce. To takhle sedíte v práci a najednou telefon. „Víš, co jsem dneska uvařila? Jak máš rád to masíčko s rejží a s takovou tou omáčkou, jak jsem dělala minule. Akorát dneska jsme tam přidala kardamom.“ Usmívám se do telefonu a trochu se mi potí čelo. Přikyvuju, že se těším na odpoledne a hned jak zaklapnu telefon, spěchám se podívat, co je to kardamom a zda se aspoň trošku hodí do „toho masíčka, co mám tak rád.“ No, podle odborníků se tam nehodí a kardamom rozhodně nechutná každému, ale tentokrát musím vyseknout hlubokou poklonu mojí bohyni z kuchyně a uznat, že tenhle nápad byl zas pro změnu majstrštyk. Mňam. Jenom si to někam ulož, ať víš příště, jaks to dělala. Jo a takhle nějak začala psát svůj blog, ale o tom až příště.







Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuju za komentář

Autorské čtení v Le Consulat 12. června 2025

  "Nikdy nebudu číst před lidma! Je to naprosto idiotský. Když si budou chtít něco ode mě přečíst, přečtou si to sami."  No a takh...