02 června 2020

Jak se žije s gurmánkou - kapitola 5. - Neberte ji do restaurací

 



 Vemte, prosím, název této kapitoly vážně. Předpokládejme, že se vám poštěstilo, máte doma gurmánku, denně požíváte nebeských laskomin, mnete si ruce, až se vám od nich kouří a pak si jednoho dne všimnete, že je ta vaše osůbka nahrbená nad plotnou jakási utahaná. Zdrchaně popošlapuje o ty své dva krůčky k plotně a ke krájecímu prkýnku zpět, vaří s láskou, ne že ne, ale ten elán, nebo jak by řekli Francouzi esprit, jako by malinko vysublimoval. Říkám jí: „drahá, nejsi nemocná?“ Ona že ne a dál cvaká nožem zády ke mně. „Jsi z něčeho smutná?“ A zase vrtí hlavou a zase přešlapuje mezi plotnou a prkýnkem znatelně bez nadšení. No to bych se na to. Zvednu se a jdu ji obejmout a vyčíst jí při tom tajně z obličeje, kde je zakopaný pes. „Když já musim furt vařit!“ Vyhrkne najednou a přestane přešlapovat. A víte, že je zle. Jak se gurmánka začne hroutit, může se vám taky sesypat úplně.

 

Stydíte se, že vás to nenapadlo dřív a navrhnete v zápalu nadšení návštěvu restaurace. Ať si vybere. Kam půjdete a co si dá. Ať se nechá rozmazlit mistry nože, ať se nechá hýčkat vůněmi z klokotajících rendlíků bez vlastní námahy. To by v tom byl kaťák, aby se jí nerozzářily oči.

   

Pokud máš dojem, milý čtenáři, že právě tady končí trable a situace se rozjasňuje, jsi na nebetyčném omylu. Svátečně oblečeni vyrážíme vstříc zážitkům žaludečním, ve dveřích vyhlášeného podniku se klaní pikolík, u okolních stolů sledujeme mizející sousta a natěšeně usedáme jako prach na kolem rozestaveném nábytku.

 

Půl hodiny nám nesou pití a tím dají gurmánce prostor koukat ostatním po talířích. „Hele ta roštěná vypadá dobře. Viděls tu svíčkovou, slušná kejda. Ale ten vývar docela voní, jak ho nesli kolem.“ Na jídeláku vybíráme ona výpečky se špenátem a já guláš. Předtím jednu porci vývaru, abychom ho vyzkoušeli, když tak krásně voněl. Odtikávají hodiny do soumraku. Zatahují se mraky a andělé za dělenými okny renesančního domu temně hučí své poslední requiem. Už to nesou. Pikolík se usmívá, a to by neměl. „Přeji dobrou chuť.“ Odejde. Jíme asi sedm vteřin. „Jak může někdo uvařit špenát bez česneku?! No ten bramborovej knedlík se dá. Je tužší, ale jde to.“ Krájí maso. Už tuším, že dneska jí oči zářit nebudou. „A je to příšerně slaný. To se nedá. Jaký to máš ty?“ Já zkouším vývar a působí nezajímavě. Pak ochutnám guláš a působí průměrně. Dává mi ochutnat její jídlo. Dávám jí ochutnat moje jídlo. Dáváme si vzájemně za pravdu. Za chvíli jsme šli domů.

   

Obloha zůstávala zamračená ještě dlouho potom, co jsme platili a co se moje gurmánka udržela a na pyšný dotaz pikolíka, jestli chutnalo, odpověděla pravdivě ale bez přehnaného rozhořčení. Řeknu to rovnou. Od té doby jsme byli v restauraci ještě asi čtyřikrát a jednou, jednou jsme byli spokojeni oba dva, a to ještě byla restaurace nepálská. Nerad bych, abyste získali dojem, že gurmánky mají nosy nahoru. Nevím, jak ty další, ale ta moje rozhodně ne. Jen nemá ráda nafoukanou nepoctivost a vědomé obelhávání chuťových pohárků draze platících zákazníků. Koukám na ni. Zas o své dva krůčky směrem k plotně a zpět. Vaří špenát a výpečky. Za chvilku nese talíře. „Tak, řekni!“ Musím ji obejmout. Myslím, že za našimi okny nepatrně zpoza mráčku vykukuje slunce.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuju za komentář

Autorské čtení v Le Consulat 12. června 2025

  "Nikdy nebudu číst před lidma! Je to naprosto idiotský. Když si budou chtít něco ode mě přečíst, přečtou si to sami."  No a takh...