20 května 2020

Jak se žije s gurmánkou - kapitola 1. - Jak ji získat

 

kapitola 1. – Jak ji získat

 

   Snadno by mohl někdo získat dojem, že život s gurmánkou je něco, co si objednáte v e-shopu a lusknutím prstů máte doma lahodnou ženu s rafinovanými jídly. Nebo obráceně. Hned tady vás zabrzdím a většině z vás seberu veškeré naděje. Abyste získali takovou ženu, musíte se narodit jako požitkář nejvyššího kalibru. Nemyslím tím zmlsaného idiůtka mafiánských rodičů se zlatým oboječkem kolem novorozeného krku. Ani nemám na mysli maličkého tlouštíka dvou o něco odrostlejších tlouštíků, který spase všechno, co mu rychlá strava rychlé doby přinese na aluminiovém tácku. Mám na mysli kompletního vychutnavače života, se vším, co každodenní zákruty každému z nás přinášejí. Někoho, komu ve třech letech září oči nad míchanými vajíčky, malého chlapíčka zamilovaného do obyčejných topinek s česnekem, velikonočních jidášků od babičky nebo jen ve školce na tácku naservírovaného chleba s jakousi pomazánkou. „Prosím přidat!“.

   To byla věta, která budoucího šťastného výherce vynalézavé gurmánky proslavila v tehdy ještě socialistickém zařízení pro předškolní děti. Táhne se to se mnou pořád a metabolický bůh ví, proč nevážím tři sta kilo a nepíšu blog o jídle pevně připoutaný k posteli v zařízení pro ty, kteří jídlo milují až příliš. Je to zázrak. Moje absence v takovém zařízení, stejně jako je zázrak, že jsem ji potkal. Říká se, že je to naladěním mozku, že si přitáhnete do života to, co potřebujete. Na co neustále myslíte, zhmotní se jednoho dne do vaší všednodenní reality. Někdo si vyčaruje porsche, jiný rakovinu. Já, upřímně řečeno, porsche úplně nemiluju a s hysterií sobě vlastní se snažím přežít na téhle planetě co nejdéle. Proto jednoho dne přišla ona. Řekněte, jakou byste vymysleli ideální kombinaci dědičnosti, osobní historie a životního naturelu, aby se z toho vyloupla gurmánka jako vyšitá? Jakýsi základ, protřepat, nemíchat, přikápnout něco neklidné maďarské krve, trochu rozmýšlivého češství, kyblík slovenské přirozenosti. V mládí sama doma s nechutí požírat blafy, sama se vzpomínkami na babičkovskou pohostinnost, sama s touhou někomu ty geniální dobroty připravovat.

   Pak přijde on, tedy já. A ten zjistí, že nejlepší svíčková není ze svíček, ale z lásky. Že za každým talířem jsou hodiny u plotny a tisíce malých zkušeností, vysochaných z chyb, vzteku, omylů a hledání nových cest a hledání chuti začít znovu něco, co se už sedmkrát nepovedlo. Tak tady sedím, mám před sebou, dá-li bůh, ještě nějakou porci života, mám před sebou jídlo, za které bych v nejpoctivější restauraci zaplatil zaslouženě nekřesťanské peníze a vedle sebe mám ji.

   Někdy je náladová, a to si hned vzpomenu na tu nezbytnou příměs národa s nejnesrozumitelnější řečí snad krom islandštiny. Někdy je upřímná, až mi skáčou oči z důlků a já si připomenu, že bez tej slovenskej nátury chyběla by v tej zmesi akási doležitá prísada. Někdy je zadumaná, a já si uvědomím, jak ti zadumaní čeští mudrlanti často svými nápady a výkony válcují celý širokoúhlý svět. Tak a už to víte. Mám ji doma a užívám si svůj jackpot, který jsem získal bez sázení na jistotu. Ale to jsem zdůrazňoval už na začátku, celé je to o tom, umět se narodit.




Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuju za komentář

Autorské čtení v Le Consulat 12. června 2025

  "Nikdy nebudu číst před lidma! Je to naprosto idiotský. Když si budou chtít něco ode mě přečíst, přečtou si to sami."  No a takh...