09 června 2020

Jak se žije s gurmánkou - kapitola 6. - V papričkovém ráji

 



 Chilli papričky se člověku vetřou do života jako kousíčky jalapeňa na pálivé pizze a pak ho ovládnou jako mocná královna Moruga, postupně a nevratně. Spisovatelé bývají ten typ, který se pro něco nadchne a zbytek rodiny pak musí zvedat obočí a vůbec provádět další náročnější věci s novým nadšením související. Gurmánky pak bývají po boku takového autora zasaženy touhou objevitelskou a obšťastňovací. Kam se to dá dát? K čemu se to vůbec nehodí? Pálí tohle hodně? Pálí. Ale pěstovat ti to nebudu. (Pěstuje). Myslíš, že by se to mohlo plnit? (Mohlo). Tyjo, tahle mletá je úplně boží. (Byla). „Přidala jsem trochu tamtěch do guláše, myslím, že se to nedá jíst.“

 

Začátky byly nejisté, opatrné, přecejenom člověk si zahrává s ohněm. A i když pálivé moc nemusí, moje radostné výkřiky „tyjo, to chutná jako nějaký ovoce!“ brala tak vážně, že se překonala a nebála se ochutnat. Ono takové gurmánství totiž není jen ukazování prstem, co jo a co ne, ale taky objevování. A vynechat z repertoiru takovou surovinu, jakou je chilli paprička, to by znamenalo jisté a nemalé omezení.

 

A tak moje drahá přidala už chilli snad do všeho. Dýňová polévka. Guláš. K trhanému vepřovému. Butter chicken (pecka!). Pečená žebra. Indické masové party kuličky. Nebo trhaný kančí hřbet. Všichni, kdo nás znají, už se teď bojí od nás něco ochutnat, jestli v tom není zabijácká paprička. Když moje gurmánka vytáhne štrůdl, celá ulice se rozuteče. Když upeče sušenky a dá je na stůl, shánějí spolustolovníci kněze, aby odříkal ty svoje věty pro zahnání démonů.

   Speciální případy se odehrávají na našich srazech milovníků chilli. Většina z téhle party sama vaří dobroty, takže si dáváme ochutnat navzájem a většina z nich neumře na trochu caroliny reaper na slunečnicových semínkách. Pro představu pálivost caroliny reaper oproti slovenské paprice je jako nechat si přejet nohu koloběžkou a Tatrou 815. Ale zpět k vaření a mojí drahé polovičce. Jednu historku přece musím dát k dobru. Já ještě v práci, ona mi píše, že vaří omáčku a že do ní mrskne jednu papričku big red mama (traktor s valníkem přes nohu). Ale že počká s ochutnáváním až na mě, až přijedu z práce. Tenkrát jsem jezdil vlakem a do vlaku mi přišla zpráva: „Tak už jsem to ochutnala. Omylem.“

 

Okamžitě jí volám, jestli máme doma dost mléka na záchranu jejího hrdla. Jestli mám volat hasiče. Jestli žije. A jak se to stalo?! Je opravdu roztomilá, když mi vypráví, já oči navrch hlavy, jak si tak vaří, omáčka klokotá, paprička dovnitř, míchá, klokotá, míchá, klokotá, míchá. A jak máte zažité automatismy, děláte věci, které prostě děláte v tomhle pořadí vždycky. Takže v Anglii vlezete pod rozjetý taxík, přestože jste se podívali vlevo. Bulharovi přikývnete že ano, i když myslíte že ne. A pak taky lidi olizujou zábradlí v zimě, když jim řeknete, že by neměli. No a moje drahá míchá, vaří, míchá a najednou má v puse měchačku a uvědomění, že právě dala nohu pod padající skálu, přichází trochu pozdě.

 

Naštěstí toho nebylo moc a přežila. Papričky máme i letos. Už se pídíme víc po chuti než po ohni a taky jsme začli pěstovat rajčata. Tak snad se to nějak nezkamarádí a nepřekvapí nás ohnivé rajče na chlebu s máslem.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuju za komentář

Autorské čtení v Le Consulat 12. června 2025

  "Nikdy nebudu číst před lidma! Je to naprosto idiotský. Když si budou chtít něco ode mě přečíst, přečtou si to sami."  No a takh...